Een rt-taxateur

Een rt-taxateur

Boers & Lem is een organisatie dat actief meedoet in de vastgoed branche, vooral interessant voor ondernemers. Hieronder gaan we meer vertellen over taxaties, wat een rt-taxateur inhoudt en doet en waarom het u gaat helpen.

Een taxatie

Een taxatie, het is een woord dat veel wordt gebruikt in de woningbranche (vooral). Dit hoort natuurlijk bij vastgoed en makelaardij. Vaak hoor je het bij het kopen of verkopen van een huis, maar wat houdt een taxatie eigenlijk precies in? Na het lezen van deze tekst zal het voor iedereen die het leest duidelijk worden wat een taxatie is, waarom het u kan helpen en wat voor een rol een rt-taxateur voor u kan spelen bij het kopen of verkopen van een huis of pand. Een taxatie is het inschatten van de waarde van een object. Dit wordt gedaan bij huizen en informatie, kunstwerken en verzamelobjecten. Bij huizen wordt dit gedaan door een rt-taxateur. Een makelaar kan u alleen maar een waardebepaling geven. Een waardebepaling is dan ook een inschatting van de waarde die een woning of pand heeft op het moment van opname, vooral gekeken naar vergelijkbare objecten in de omgeving, en de ervaring van de makelaar. Een taxatie van een object is belangrijk wanneer men dit wil kopen, verkopen of verzekeren. Het inschatten door een onafhankelijk, erkend en ter zake kundig persoon van de waarde van alle roerende en onroerende objecten is een taxatie. Een taxateur kan erg nuttig zijn voor u bij bijvoorbeeld vraag en aanbod sites op Internet (voor kopende/verkopende partij), bij erfenissen, scheidingen, en ga zo maar door. Een erg belangrijke kenmerk van een rt-taxateur is het feit dat hij of zij onafhankelijk moet zijn. Het is daarnaast ook van belang dat een rt-taxateur goed is in het eigen maken van objecten en gespecialiseerd is in de waardes van objecten.

Rt-taxateur

Een erkende taxateur is dus een absolute must. Er zijn in Nederland twee certificerende instellingen die makelaars en taxateurs toetsen op vak bekwaamheid: DNV en DEKRA Certification B.V. Met een certificaat kun je je als taxateur inschrijven in het register van de Stichting Certificering Voor Makelaars en taxateurs (SCVM).

De waarde van een bedrijfspand bepalen is andere koek dan de waarde van een woning bepalen, dat snapt u ook wel. Om de waarde van een bedrijfspand te bepalen kijkt de taxateur naar hele andere kenmerken dan bij een woning. De waarde van het bedrijfspand wordt vastgesteld aan de hand van een beproefde, gevalideerde methodiek en dit wordt vertaald naar een uniform format. De taxatierapporten die onze rt-taxateurs maken worden ook overal geaccepteerd en erkend. Alle taxaties die we laten doen, laten we dubbel checken, door twee rt-taxateurs. Hiermee tackelen we het feit dat er misschien iets over het hoofd wordt gezien (wat eigenlijk nooit voorkomt, maar voorkomen is beter dan genezen!).

Bent u op zoek naar een taxateur, omdat u actief bent in de vastgoed, of bijvoorbeeld een bedrijfspand wilt kopen of verkopen. Neem dan contact met ons op en we kunnen samen kijken hoe wij goed advies gaan geven op uw aanvraag!

Lees meer…